Kávička
Akú kávu si vybrať? Záleží na spôsobe prípravy kávy. Či pijete tureckú- zalievanú, či máte kávovar, alebo preferujete instantnú kávu.
Pri káve by sme mali preferovať kúpu kávy v zrnkách a tesne pred použitím si ju zomlieť.
Zrná by mali byť:
- Správne upražené
- Čisté s minimom nečistôt
- Čerstvo upražené
- Správne vákuovo skladované
- Najlepšie kupované priamo v pražiarni
Ako si vybrať z mletej kávy?
Ak dávate prednosť mletej káve, mali by ste ju vyberať:
- podľa rovnorodosti – prášok rovnomerných častíc, bez akýchkoľvek vonkajších prísad
- v obale – je lepšie si vybrať kávu v sklenenej alebo plechovej nádobe, nie plastovej, najlepšou voľbou je stlačená mletá káva vo vákuových briketách;
- podľa vône – v čerstvejšej káve je silnejšia;
- vo vzhľade je mletie stredné a veľké vhodné pre kávovary a jemné – pre Turkov.
Niekto preferuje kombináciu chutí, iný má rad čistú chuť kávy. Káva má byť vraj:
- veľmi horká
- veľmi teplá
- veľmi sladká
Najlepšia je asi káva varená v džezve.
Pripravuje sa na ohni, či horúcom piesku pokiaľ sa nevytvorí čiapočka z peny na povrch. Servíruje sa priamo v nádobe ,kde sa aj varí. Nezabudnite si ju ale poriadne lyžičkou pred naliatím do priloženej šálky na kávu –premiešať. Bola som svedkom v jednej reštaurácii, keď zaviedli tento spôsob prípravy kávy a nestačili meniť obrusy na stoloch. Bez premiešania teda nelejte!
Nemám rada kávy s príchuťami:
- čokolády
- škorice
- vanilky
- orieškov
- a ktohovie čoho.
Vám ale môžu chutiť. Kým nevyskúšate- nezavrhnite ani tieto typy káv.
Všetko je vecou gusta a spoločnosti, v ktorej kávičku popíjate. Nech už je horká, sladká, čokoládová- hlavne že je!
Niet krajšej vône ráno, ako vôňa čerstvo uvarenej kávy. Hneď nám náš deň takto lepšie a krajšie a aj voňavejšie môže začať.
Do kávičkovania- priatelia. Nový pozdrav kávičkárov v kaviarňach.