Kávička

Akú kávu si vybrať? Záleží na spôsobe prípravy  kávy. Či pijete tureckú- zalievanú, či máte kávovar, alebo preferujete instantnú kávu.
Pri káve by sme mali preferovať kúpu kávy v zrnkách a tesne pred použitím si ju zomlieť.

káva

Zrná by mali byť:

  • Správne upražené
  • Čisté s minimom nečistôt
  • Čerstvo upražené
  • Správne vákuovo skladované
  • Najlepšie kupované priamo v pražiarni

Ako si vybrať z mletej kávy?
 
Ak dávate prednosť mletej káve, mali by ste ju vyberať:

  • podľa rovnorodosti – prášok rovnomerných častíc, bez akýchkoľvek vonkajších prísad
  • v obale – je lepšie si vybrať kávu v sklenenej alebo plechovej nádobe, nie plastovej, najlepšou voľbou je stlačená mletá káva vo vákuových briketách;
  •  podľa vône – v čerstvejšej káve je silnejšia;
  • vo vzhľade je mletie stredné a veľké vhodné pre kávovary a jemné – pre Turkov.

 
 Niekto preferuje kombináciu chutí, iný má rad čistú chuť kávy. Káva má byť vraj:

  • veľmi horká
  • veľmi teplá
  • veľmi sladká

Najlepšia je asi káva varená v džezve.
Pripravuje sa na ohni, či horúcom piesku pokiaľ sa nevytvorí čiapočka z peny na povrch. Servíruje sa priamo v nádobe ,kde sa aj varí. Nezabudnite si ju ale poriadne lyžičkou pred naliatím do priloženej šálky na kávu –premiešať. Bola som svedkom v jednej reštaurácii, keď zaviedli tento spôsob prípravy kávy a nestačili meniť obrusy na stoloch. Bez premiešania teda nelejte!

zrnková káva
 
Nemám rada kávy s príchuťami:

  • čokolády
  • škorice
  • vanilky
  • orieškov
  • a ktohovie čoho.

Vám ale môžu chutiť. Kým nevyskúšate- nezavrhnite ani tieto typy káv.
Všetko je vecou gusta a spoločnosti, v ktorej kávičku popíjate. Nech už je horká, sladká, čokoládová- hlavne že je!
Niet krajšej vône ráno, ako vôňa čerstvo uvarenej kávy. Hneď nám náš deň takto lepšie a krajšie a aj voňavejšie môže začať.
 Do kávičkovania- priatelia. Nový pozdrav kávičkárov v kaviarňach.