Už ste stihli vysiať hrášok?

Hrach je plodina, ktorú môžeme vysievať ako jednu z prvých, a to priamo na vonkajší záhon. Neprekážajú mu nízke teploty, dokonca ani slabé prízemné mrazy. Vo všeobecnosti sa ho odporúča vysiať približne mesiac a pol až dva mesiace pred tým, ako jarné mrazíky skončia nadobro. Hovoríme teda o konci februára a marci. Samozrejme, že to záleží aj od lokality, v ktorej sa nachádzate napríklad na južnom Slovensku, kedy už v apríli nie je po mrazoch ani pamiatky, môžete hrach vysiať pokojne aj v druhej polovici februára. Ak sa ho však chystáte pestovať v severnejších oblastiach, počkajte aspoň na polovicu marca.

hrách
 
Ak by ste ho vysiali a niekoľko dní na to, by sa počasie dramaticky zmenilo k horšiemu, nemusíte panikáriť. Stačí ho na noc prikryť čiernou netkanou fóliou. Takto prežije aj výraznejšie poklesy teplôt.
 

  • Hrach by ste nemali vysádzať na rovnaké miesto aspoň dva roky po sebe. Zo zeme totiž vyťahá všetky živiny, ktoré sa nemajú ako za takto krátky čas vytvoriť odznova. Taktiež by ste mali zvoliť miesto, kde pred rokom nerástli iní strukoviny, teda napríklad fazuľa, šošovica, alebo cícer.

 

  • Hrášok je vo všeobecnosti veľmi nenáročný na živiny, takže ho nemusíte žiadnym spôsobom hnojiť. Vykopte brázdu, hlbokú tri až päť centimetrov a jednotlivé semená vysejte približne desať centimetrov do seba. Druhým spôsob, je takzvaný vývev do hniezd. Vtedy vkopte plytkú jamku, do ktorej vložte tri semená, a to každých pätnásť centimetrov.

 hrášek

Zopár dobrých tipov :

  • Ak chcete čo najväčšiu úrodu, hrach musíte pravidelne oberať, ak by ste na ňom totiž nechali visieť dozreté struky, prestal by postupne kvitnúť, takže novej úrody by ste sa nedočkali.
  • Po tom, ako hrach skončí svoju životnú púť, rastliny iba zostrihajte tesne nad zemou. Korene, ktoré počas zimy ostanú zahrabané, poslúžia ako zelené hnojivo pre ďalšie pestovateľské obdobie.